CEREN MUMCU
SOSYAL MEDYA UZMANI / 16.12.2020 15:57
İlhanart Blog
Bu yazıda renklerin marka kavramlarını nasıl değiştirebileceğinden ve potansiyel müşterileriniz üzerindeki etkisinden bahsedeceğiz.
İnfografik bilgilere göre dijital pazarlama stratejileriniz için kontrast seçimi, parlaklık ayarı ve renk düzeninin farklı kullanımları gibi konulara da yer veriliyor. Kontrast, gözü az yorduğu için kullanıcının ilgisini belirli bir öge üzerinde toplayacaktır. Birbirini tamamlayan renkler, ilgili alanın daha kolay okunmasını sağlar. Öge ve arka plan arasındaki kontrast eksikliği, bakan kişinin gözünü aniden zorlayacaktır. En iyi uygulama, arka plan için açık renkleri tercih ederken müşterinize hitap etmesini hedeflediğiniz ögeyi veya metini koyu tonlarda kullanmanızdır. Parlaklık ise infografiğe göre tasarımınızın duygularını belirler. Daha parlak renkleri seçmek, müşterilerinizin duygularını daha enerjik olmasına yol açarak onlardan daha iyi bir geri dönüş almanızı sağlayacaktır. Eğer bilgi yoğunlunun çok olduğu bir web siteniz veya ürününüz varsa renk skalasından daha doğal veya koyu renkleri tercih edebilirsiniz.
Markanın kullandığı rengin etkisi satın alma kararlarını etkiliyor. Müşteriler satın alma aşamasına geçmeden önce %1 ürünün kokusu veya sesine, %3 ürün üzerindeki metne ve %93’ü görselliğe odaklanıyor. İnfografik verilerine göre alıcıların %84.7’si satın almada rengin etkisinin öncelikli olduğunu belirtiyor. Müşterilerin %52’si, eğer estetik görünümü beğenmezse o ürün ile ilgilenmiyor. Müşterilerin %80’inin renk seçimine göre ise marka bilinirliğini etkiliyor. Renkler, psikolojik etkileri ile hayatımızın her alanına dokunuyor. Renkler, karar alma mekanizmamızı doğrudan etkiliyor. Dijital pazarlamada renklerin psikolojisi hem web siteniz hem de tüm dijital varlıklarınızın sunumu açısından oldukça önemli.
Araştırmacılar, ürünler hakkında yapılan ani kararların %80’den fazlanın, ürüne bağlı olarak yalnızca renge dayalı olabileceğini buldu. Markalaşmada rengin oynadığı rolle ilgili olarak, başka bir araştırmadan elde edilen sonuçlar, markalar ve renk arasındaki ilişkinin, belirli bir marka için kullanılan rengin, ürünün uygunluğuna bağlı olduğunu göstermektedir. (Renk, satılmakta olana “uyuyor” mu?). Bir markanın nasıl algılandığına etkisi nedeniyle satın alma niyetinin renklerden büyük ölçüde etkilendiğine inanılmaktadır. Renkler, müşterilerin söz konusu markanın “kişiliğini” nasıl gördüğünü etkiler. Örneğin, Harley’lerin sağlam ve havalı olduğu hissine kapılmasa kim bir Harley Davidson motosikleti almak ister ki? “Doğru” rengi seçmek söz konusu olduğunda, araştırmalar, tüketicinin renk uygunluğuna tepkisini tahmin etmenin tek tek rengin kendisinden çok daha önemli olduğunu buldu. Harley sahipleri sağlam hissetmek için ürünü satın alırsa, en çok işe yarayan renkler bu duyguya oynayacaktır. Markanızın renklerini seçmek için kesin kurallar yoktur. “Duruma göre değişir” sinir bozucu bir cevap, ama gerçek bu. Ancak, içinde çalıştığınız bağlam önemli bir husustur. Önemli olan markanızın veya ürününüzün yarattığı his, ruh hali ve imajdır.
Mc Donalds, logosunda bulunan kırmızı ve sarı, en çok çocuklara hitap eden renklerdir. Logoda kullanılan renklerden kırmızı iştah açıcı ve ivedilik hissi uyandırdığı için müşterilerin acele bir şekilde gelmesini ve işleri bitince hemen çıkmalarını sağlıyor.
Mavi pazarlama dünyasında Honda ve American Express şirketleri ile özdeşleşmiştir.
Starbucks, yeşili logosunda kullanan en önemli global markalardan biridir. Logosunda yeşil fon üzerindeki beyaz deniz kızı, müşterilerin algısında doğayı çağrıştırıyor. Marka logosunda yeşil kullanımı, rahatlama hissini destekleyerek müşterilerini kahve molası vermeye ve stresten arınmaya davet ediyor.
Fanta, turuncu renk kullanımı ile müşterilerin ilgisini anında çekiyor. Farklı tat ve renkteki ürünlerini de piyasaya sunan Fanta’nın satışlarının %70’i, Fanta portakal içeceğine ait. Snapchat’in sarı logosu, sosyal medyanın hakim olduğu mavi temasından farklıdır. Sarı renk; mutluluk, heyecan ve yaratıcılık fikirleri ile dolu olan genç kitlelere hitap edecek bir renktir.
Siyah ve beyazın birleşimi olan Nike’ın logosu güç, dayanıklılık ve dengeyi temsil eder. Chanel ise markanın vaat ettiği lüks, zarafet, ince bir zevk anlayışı, zamansızlık ve gizemi tam anlamıyla yansıtabilmek adına siyah rengi kullanmayı tercih etmiştir.
Hedef kitlenize hitap eden, markanıza özel profesyonel çözümler için İzmir Reklam Ajansı "İlhanart Pazarlama Ajansı" olarak tüm sorularınıza cevap vermeye hazırız. Bize iletişim numaralarımızdan ulaşabilirsiniz.
Yorumlar